Paluu Ferramoliin
Uusi luonnonmukainen etanoiden torjunta-aine
- Suojelee puutarhaasi yöt ja päivät
Etanat kuuluvat niihin puutarhan tuholaisiin, jotka aiheuttavat kotipuutarhan suurimmat vahingot. Etanoiden torjuntaan on vihdoinkin kehitetty uusi luonnonmukainen torjuntakeino, joka on vaaraton ihmisille, kotieläimille ja siileille. Ferramol® soveltuu myös luomutuotantoon.
Etana: Lisääntymiskyvyn mestari

Kuivalla ja poutaisella säällä etanoita ei yleensä näy missään. Heti sateen tullessa ne ryömivät esiin piilopaikoistaan. Etanat tekevät tuhojaan kosteina, lämpiminä öinä. Silloin ne raastavat karheilla kielillään pehmeitä kasvinosia ja syövät pyöreitä koloja vaikkapa kypsiin mansikoihin. Minkä vuoksi juuri meidän pihalla ja minkä tähden niitä on niin paljon? Etanat ovat hermafrodiitteja, eli jokainen etana voi lisääntyä jopa 400 kertaa jokaista yksilöä kohti vuodessa.

Etanat laskevat munansa maan alle onkaloihinsa heinäkuusta lokakuuhun. Syvällä maan sisällä munat ovat suojassa kuivuudelta. Uudet vastasyntyneet etanat ryömivät munista maanalaisiin onkaloihin ja aloittavat taipaleensa kohti puutarhan herkkuja. Talvisuojauksenkin ovat etanat keksineet. Ne ryömivät suotuisiin olosuhteisiin roudan alle, asumattomiin hiiren- ja myyränonkaloihin tai syksyn lehtikasojen alle. Ne vuoraavat itselleen erittämästään limasta limatapetoidun onkalon. Loka- marraskuussa ne aloittavat talvileponsa ollakseen jälleen keväällä, heti lumen sulamisen jälkeen innokkaana kotipuutarhurien kasvimaiden harmina. Etanoiden elinikä voi olla parikin vuotta.

Muutamat etanalajit talvehtivat myös munina. Leutoina talvina on myös mahdollista että etanat aloittavat herkuttelunsa jo aikaisin keväällä. Ne voivat toimia lempipuuhissaan myös maan alla ja syödä esim. juuri puhkeamaisillaan olevat tulppaanien lehdet.

Uusi uhka: espanjansiruetana
Uutena etanalajina Suomessa on huolestuttavan nopeasti levinnyt espanjansiruetana. Ensimmäiset havainnot tehtiin Ahvenanmaalla runsaat kymmenen vuotta sitten. Etelä- Suomen valloitus on tällä hetkellä jo hyvässä vauhdissa. Espanjansiruetana on kaikkiruokainen. Ravinnoksi näyttää kelpaavan kaikenlaisten koriste- ja hyötykasvien lehdet, kukat ja sipulit. Erityisesti voimakas tuoksuiset ja aromaattiset kasvit näyttävät olevan suurta herkkua. Kun muut keittiöpuutarhan kasvit on syöty kelpaa espanjansiruetanalle vaikkapa raparperin lehdet, jotka muut etanat jättävät yleensä syömättä. Varsinkin viime kesänä, etanoiden määrien ollessa valtavaa luokkaa, kelpasi kaikki vihreä.

Yleensä kevätkesän sateet laukaisevat etanoiden muninnan. Etana hakee sopivan maakolon jonne se munii kymmeniä munia. Sopivia paikkoja ovat myös karikekasat, maassa oleva kateaine tai risukasojen alustat. Munien kuoriutumiseen kuluu yleensä kahdesta neljään viikkoon, lämpötilasta riippuen. Mikäli kesä on kuiva ja kuuma hillitsee se jonkin verran kuoriutumisprosenttia, kosteana kesänä se on korkea. Kuoriutuneet poikaset tarvitsevat heti ravintoa, mutta sään on oltava riittävän kostea, jotta yksilöt voisivat olla aktiivisia ja liikkua.

Espanjansiruetana ei liiku ja syö vain yöllä, kuten useimmat kookkaat etanalajit vaan myös päivällä, mikäli kosteutta on riittävästi. Kesän aikana Suomessa munineet espanjansiruetanat yleensä kuolevat syystalvella. Talven yli selviävät vain munat ja eri- ikäiset nuoret yksilöt, muutaman sentin mittaiset lähes sukukypsät etanat. Mikäli syksyn lehtien kerros on jäänyt haravoimatta ja luntakin tulee vielä lämpöeristeeksi on etana tyytyväinen elinympäristönsään. Poistamalla tämä suojakerros voidaan jonkin verran rajoittaa populaation selviämistä talven yli.

Etanasyötissä on ainutlaatuinen tehoaine
Ferramol® on maailman laajuisesti ainut etanoiden torjunta-aine jonka vaikutus perustuu rautafosfaattiin. Rautafosfaattia esiintyy myös luonnossa itsessään. Heti tehokasta sirotetta syötyään etanat vetäytyvät maanalaisiin onkaloihinsa piiloon ja kuolevat. Koska torjuntamekanismi ei perustu nesteen poistumiseen, ei rumia limajälkiä jää pihalle näkyviin. Etanoita ei yksinkertaisesti enää näy missään.

Luontoa suojaavan vaikutusaineensa vuoksi luonnonmukaisella Ferramolilla ei ole lainkaan varoaikaa. Voit heti suojaavan sirottelun jälkeen nauttia kasvimaasi antimista ja kokea viljelysi makuantimet- ilman etanoiden etukäteispureskelua.. Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat saman tien taitavan kotikokin käytettävissä. Ferramol® ei myöskään vahingoita siilejä, kastematoja, mehiläisiä eikä muita hyötyläisiä tai lemmikkieläimiä.

Sade ei heikennä Ferramolin vaikutusta

Etanat rakastavat sadetta ja kosteutta. Tällöin niiden kevyt elimistö on suojattu kuivumiselta ja ne voivat huoletta jatkaa matkaansa kohti uusia makupaloja. Erityisen tärkeää on Ferramolin torjuntakyvyn säilyminen kovassakin sateessa. Yksittäiset jyväset imevät kosteutta mutta säilyttävät muotonsa ja torjuntakykynsä. Sade ja kosteus tekevät Ferramolista entistäkin houkuttelevimpia. Poutasäässä jyväset palautuvat alkuperäiseen kosteuteensa. Tämä muodonmuutos voi toistua useastikin tehon kärsimättä.

Optimaalinen teho
Ferramol® sirotellaan tasaisesti kasvien väliin, ei kasoihin eikä renkaisiin ja riveihin kasvien ympärille. Torjuntatoimiin on ryhdyttävä heti kun ensimmäisistä etanoista on tehty havaintoja. Leutoina talvina se voi olla jo aikaisin keväällä. Heti kun syötit on osassa aluetta syöty pois, sirotellaan syötyjen tilalle heti uudet. Muuten etanat löytävät helposti mahdollisen aukon ja herkutteluhetket voivat taas alkaa. Jos maan pinta on kuiva, rakeet eivät saa riittävästi kosteutta, eivätkä siten ole etanoille niin houkuttelevia. Siksi Ferramolilla käsitellyt alueet tulisi kastella kuivina kausina.
Ferramol®- etanasyötti

- Torjuu kaikki etanat ja kotilot
- Ei varoaikaa
- Luonnonmukainen tuote
- Sopii myös luomuviljelyyn
- Ei vahingoita siilejä, kastematoja, mehiläisiä eikä muita hyötyläisiä
- Vaikuttava aine: rautafosfaatti. Tämä estää etanan kalsiumin aineenvaihduntaa.
- Kaikille kasveille avomaalla ja kasvihuoneissa, esim. koristekasvit, salaatit, vihannekset ja mansikat
- Sateenkestävä uuden raeteknologian ansiosta
- Pieneliöt hajottavat tehoaineena käytetyn rautafosfaatin takaisin kasvien ravinnoksi.
- Helppo levittää

Usein kysyttyjä kysymyksiä Esbaun asiakaspalvelussa

Voinko tehdä etukäteen jotain etanoiden torjunnassa kotipuutarhassani?

Valitettavasti kotikonstit ovat aika vähissä. Seuraavilla toimenpiteillä on kuitenkin jonkun verran merkitystä etanoiden esiintymiselle.
- Perusteellisen maanmuokkauksen avulla voidaan jonkun verran häiritä onkaloissa olevien etanan munien selviytymistä maan pinnalle
- Riittävä ilmastointi aina sateen jälkeen. Näin estät hyvien piilopaikkojen syntymisen.
- Kastele vain aamuisin. Ilta kastelu on kuitenkin kasvien kannalta tehokkaampi
- Kastele vain itse kasvit, älä koko aluetta. Haittana tietenkin kasvien mahdollinen riittämätön veden saanti, jolloin ne kärsivät veden puutteesta.
- Etanoiden lempipaikkoja ovat ruukkujen ja lautojen alapinnat, tutki ne säännöllisesti.

Mistä kasveista etanat eivät pidä?

Seuraavista kasveista eivät etanat ole paljoakaan kiinnostuneita:
Akileija Siankärsämö
Kurjenpolvi Kultapiisku
Rautayrtti Leijonan kita
Ajuruoho Leimut
Saniainen Laventeli
Villapähkämö Neilikat
Pietaryrtti

Mitä tapahtuu kun siili syö Ferramolia syöneen kuolleen etanan?

Koska Ferramolia syöneet etanat vetäytyvät koloihinsa kuolemaaan on epätodennäköistä että siilit yleensäkään kohtaavat koko etanaa, eivätkä ne normaalisti syö kuolleita etanoita lainkaan. Mikäli näin kuitenkin tapahtuisi, se on siilille täysin vaaratonta ja harmitonta.

Mitä tapahtuu jos linnut ja sammakot syövät Ferramolia?

Myös näille eläimille Ferramol on täysin vaaratonta.

Riittääkö yhdelle kasville pelkästään kasvin ympärille laitettu siroterengas?

Ei, se ei ole riittävä suoja etanoille. Kun etana on syönyt aukon renkaaseen on sillä vapaa pääsy kasviherkkujensa ääreen. Etanaystävät ovat myös kiinnostuneita syntyneestä kulkuväylästä. Parhaan tuloksen saamiseksi syötti on levitettävä tasaisesti koko alueelle.

Esbau Bio- Garden
Esa Jussila

Tuoteryhmiin

| Etusivulle | Ferramol | Tuoteluettelo |


© 2006 Esbau Bio-Garden