Muut asukkaat
 

Harsokorento

Harsokorennot

Harsokorento (Chrysoperla carnea) on Suomessa yleisesti esiintyvä ja näkyvä hyötyhyönteislaji. Harsokorennot käyttävät ravinnokseen lehtikirvoja, ripsiäisiä, villakilpikirvoja ja muita pieniä hyönteisiä.

Harsokorentoaikuinen

Aikuiset harsokorennot ovat hämärä- ja yöaktiivisia. Näitä hienosiipisiä, suuria vihertäviä hyönteisiä lentää usein asuinhuoneisiin, koska iltaisin valo vetää niitä puoleensa. Ne käyttävät ravinnokseen ulkona kasvavien kukkien siitepölyä ja mettä. Suljetuista tiloista täysikasvuiset yksilöt eivät yleensä löydä ravintoa, vaan niissä selviytyvät vain toukat. Naaras munii 100--900 munaa noin 10 mm pitkiin varsiin. Näistä munista kuoriutuvat toukat, joita myös kutsutaan "lehtikirvaleijoniksi". Nämä ahnaat hyötyläiset syövät 400--600 tuholaiskirvaa. Ne tarttuvat saaliiseen pitkillä pihdeillään ja ruiskuttavat siihen ruoansulatuseritettä. Tämän seurauksena lehtikirva hajoaa pian sisältä päin. Nyt harsokorennon toukka voi imeä kirvan nestemäisen sisuksen. 2--3 viikkoa kestävää toukkavaihetta seuraa koteloaste, josta aikuinen yksilö kuoriutuu.

Aikuiset harsokorennot talvehtivat ja etsivät syksyllä sopivia piilopaikkoja puunkoloista, kattotuoleista ja vajoista. Kesällä ne käyttävät piilopaikkoja päivisin, koska ne ovat aktiivisia ennen muuta hämärässä ja öiseen aikaan. Neudorffin hyönteishotellissa ne löytävät sekä kuoren välistä että männynkävyistä hyviä talvehtimispaikkoja ja päiväsuojia.


Tuoteryhmiin

| Etusivulle | Hyönteishotelli | Tilaus |


© 2012 Esbau Bio-Garden