Villimehiläiset
 

Rusomuurarimehiläinen

Elintavat

Villimehiläiset eivät ole villiintyneitä tarhamehiläisiä. Ne ovat tosin sukua tarhamehiläisille, mutta kuuluvat toisiin lajeihin. Koska monet villimehiläiset ovat hyvin tarhamehiläisten näköisiä, ne tunnistetaan käytännössä vain harvoin.

Saksassa on noin 500 erilaista villimehiläislajia. Villimehiläisiin luetaan myös eri kimalaislajit. Kimalaiset ovat tarhamehiläisten tavoin "sosiaalisia", ts. ne muodostavat yhdyskuntia. Tämän lisäksi on "erakkoja" eli yksin eläviä villimehiläisiä. Ne eivät muodosta yhdyskuntia, vaan jokainen mehiläinen elää itsekseen. Villimehiläiset ovat individualisteja - eri lajit elävät hyvin eri tavoin ja asuvat erilaisissa elinympäristöissä. Monet villimehiläislajit ovat kukissa vierailijoita. Ne keräävät kukista siitepölyä ja mettä jälkeläisiään varten.

Kukissa vierailevat hyönteiset ovat käymässä yhä tärkeämmiksi hedelmäpuidemme pölytyksen kannalta. Lentäessään kukasta kukkaan siitepölyä kerätessään villimehiläiset huolehtivat samalla kukkien pölytyksestä, sillä niiden karvoitukseen jää jokaisen kukassa käynnin yhteydessä siitepölyä. Aina kun ne laskeutuvat seuraavaan kukkaan, varisee emiin siitepölyä, joka pölyttää kyseisen kukan. Vain tämän pölytyksen ansiosta voivat esimerkiksi omenankukat muodostaa hedelmiä. Se että tarhamehiläiset suorittavat tällaisen tehtävän on varmaan kaikille tuttua. Valitettavasti mehiläishoitajien ja siten myös tarhamehiläisyhdyskuntien määrä on vähenemässä, ja lisäksi monet sairaudet ja tuholaiset vähentävät tarhamehiläiskantaa. Tämän vuoksi puutarhoistamme puuttuu hedelmäpuiden pölytyksessä tarvittavia apulaisia. Tässä villimehiläiset voivat olla avuksi, mutta vain jos ne löytävät sopivia elinoloja.

Meillä yleisesti esiintyvä villimehiläinen Osmia rufa pesii mieluiten koloissa, ja hyönteishotellissa se asustaa poralla rei'itetyissä puupaloissa ja läpimitaltaan noin 6 mm paksuissa korsissa. Toiset, pienemmät villimehiläiset jakavat petopistiäisten kanssa läpimitaltaan pienemmät korret Tällaisia lajeja ovat mm. simamehiläiset ja soukkomehiläiset.Tuoteryhmiin

| Etusivulle | Hyönteishotelli | Tilaus |


© 2012 Esbau Bio-Garden