Rusomuurarimehiläinen
 

Elintavat

Meidän leveysasteillamme rusomuurarimehiläistä tavataan usein. Se talvehtii aikuisena ontoissa kasvinvarsissa tai muissa koloissa. Maalis-kesäkuussa villimehiläiset lähtevät talvehtimispaikoistaan parittelemaan. Hedelmöitetty naaras etsii tässä vaiheessa munintaan sopivan piilopaikan esimerkiksi ontosta oljenkorresta.

Sinne se rakentaa ensin savesta ja syljestä takaseinän. Sen eteen se kerää mettä ja siitepölyä, suojapaikassa pian asuvalle villimehiläisen toukalle. Kun kenno on tullut riittävän täyteen, se munii tälle ravintopatjalle munan ja sulkee tämän ensimmäisen kennon savella ja syljellä. Tällä tavoin se jatkaa ja saattaa rakentaa yhteen menoon jopa 10 kennoa. Yhden ainoan kennon rakentamiseen, varustamiseen ravinnolla ja munimiseen naaraalta menee yksi kokonainen päivä!

Kiehtovaa tässä munintatavassa on muun muassa se, että rusomuurarimehiläinen laittaa ensimmäisiin, taakse sijoitettuihin kennoihin hedelmöitettyjä munia, joista kehittyy naaraita, jotka tarvitsevat kehittyäkseen pitemmän ajan ja kuoriutuvat siksi myöhemmin. Eteen asetetuista, hedelmöittämättömistä munista kuoriutuu koiraita, jotka kehittyvät nopeammin ja kuoriutuvat siksi aikaisemmin.

1-2 viikkoa muninnan jälkeen toukat kuoriutuvat ja käyttävät 2-3 viikon ajan ravinnokseen kennonsa ravintovarastoa. Tänä aikana ne luovat nahkansa useaan kertaan. Tämän jälkeen ne kehräävät itselleen kotelokopan, jossa ne kehittyvät koteloksi. Aikuiset yksilöt kuoriutuvat loppukesällä, ja ne talvehtivat hyönteishotellissa seuraavaan maaliskuuhun saakka.


Tuoteryhmiin

| Etusivulle | Hyönteishotelli | Tilaus |


© 2012 Esbau Bio-Garden