Muut asukkaat
 

Leppäkertun toukka

Leppäkertut

Leppäkerttujen heimon tunnetuin edustaja on seitsenpistepirkko, jonka pisteet eivät vastoin yleistä käsitystä osoita sen ikää. Leppäkertut ovat kaikin puolin hyödyllisiä puutarhan asukkaita, jotka hävittävät suuret määrät lehtikirvoja ja toimivat näin luonnonmukaisina kasvinsuojeluyksikköinä.

Aikuiset yksilöt talvehtivat maassa, lehtien, sammaleen ja ruohikon suojissa. Usein ne muodostavat tätä tarkoitusta varten usean yksilön ryhmiä. Asuinhuoneet ovat sen sijaan talvehtimiseen, niissä ei ole ravintoa ja ilma on liian kuivaa.

Naaras munii keväällä pariutumisen jälkeen noin 400 munaa lehtikirvojen peitossa olevien kasvinlehtien alapinnoille. Munista kuoriutuvat toukat käyttävät lehtikirvoja ravinnokseen; elämänsä aikana yksi toukka voi tuhota noin 400 kirvaa. Useiden nahanluontien ja koteloitumisen jälkeen kuoriutuu aikuinen leppäkerttu, ja kiertokulku alkaa alusta. Kehitys munasta aikuiseksi kestää 1-2 kuukautta. Yhdessä vuodessa voi siksi syntyä enintään kaksi sukupolvea. Aikuiset yksilöt elävät noin vuoden ikäisiksi.

Voimaperäisesti järjestetyissä puutarhoissa leppäkertuilla on yhä vähemmän suojautumis- ja talvehtimismahdollisuuksia; tähän ne tarvitsevat yksinkertaisesti vain maan pinnalla olevan lehti- tai kuorikekerroksen, muuten ne paleltuvat kuoliaiksi kylmänä vuodenaikana. Hyönteishotellin kuivissa kuorenpaloissa niillä on talvella hyvät oltavat. Täällä ne ovat suojassa sateelta ja tuulelta ja myös hyvässä turvassa saalistajilta.


Tuoteryhmiin

| Etusivulle | Hyönteishotelli | Tilaus |


© 2012 Esbau Bio-Garden