Paluu tuotteeseen
OMENATOUKAN PYYNTIVYÖ
Myrkytön, biotekninen keino omenatoukkia vastaan
Omenakääriäisen tunnuspiirteitä (Laspeyresia pomonella)

Tämä pieni perhonen lentelee toukokuusta elokuuhun munien jopa sata munaa yksitellen nuoriin omenapuun hedelmiin. Suursyömäri-toukat kuoriutuvat 1-2 viikon kuluttua ja syövät tiensä muutamassa päivässä hedelmän sisään.

Omenatoukat ovat kehityksensä alussa valkoisia; vanhetessaan ne muuttuvat punertaviksi tummapäisiksi toukiksi. Täysikasvuiset toukat ovat 20 mm:n pituisia.

Perhosilla on vaalean ruskeat etummaiset siipiparit, joissa on tummanruskeita juovia. Siipien kärjissä on kolme kullanhohtoista juovaa, jotka ympäröivät tummaa läiskää. Taaemmat siipiparit ovat vaalean harmaat ja siipiväli on n. 20mm.

Nestemäisillä torjunta-aineilla eivät perhoset ole torjuttavissa ja toukatkin ainoastaan vain sinä hetkenä kun ne ryömivät vapaana hedelmän pinnalla. Heti kun toukka on kaivautunut hedelmään, eivät torjuntaruiskutukset enää auta. Tästä syystä on oikean ruiskutusajankohdan määrittely äärimmäisen vaikeaa ja kotipuutarhurille lähes mahdotonta.

Esbaun Omenatoukan pyyntivyön avulla on torjunta mahdollista myrkyttämättä hedelmiä tai muita hyödyllisiä hyönteisiä.

Kun toukat saavuttavat heinä-elokuun vaihteessa täysikasvuisuutensa ne pudottautuvat maahan. Vioittunut toukkainen omena voi tippua maahan jo aiemmin ja se on kerättävä heti pois. Maasta toukat ryömivät takaisin puuhun runkoa pitkin talvehtimaan.Tässä vaiheessa tulee Esbaun Omenatoukan pyyntivyö avuksi ja toukat jäävät Omenatoukan pyyntivyöhön. Vyön tulee olla puussa kesäkuusta syyskuuhun. Näin saat suojattua seuraavan vuoden sadon koska toukat saadaan näin pyydystettyä ja tehtyä vaarattomiksi.

Hääyö syksyllä
Syyskuussa Omenatoukan pyyntivyö vaihdetaan Liimanauhaan. Tällä bioteknisellä liimapyydyksellä torjutaan hallamittareita (Cheimatobia brumata), joilla on samanlainen vaellusvaihe kuin omenatoukalla. Tämän yöperhosen lentokyvytön naaras kuoriutuu maasta syksyllä. Koska pariutuminen ja muninta tapahtuu puun latvuksessa, täytyy sen kiivetä ylös runkoa pitkin, jolloin se juuttuu Liimanauhaan.

Ilman tätä toimenpidettä laskee jokainen pariutunut hallamittarinaaras 200-300 munaa puiden latvukseen. Niistä kuoriutuisi seuraavan vuoden huhti-toukokuussa uusia hallamittaritoukkia, jotka aiheuttavat suuria vahinkoja syömällä puiden ja pensaiden silmuja, kukintoja sekä lehtiä. Liimanauha voidaan poistaa ensilumen saavuttua.

Tuoteryhmiin

| Etusivulle | Omenatoukan pyyntivyö | Liimanauha |


© 2002 Esbau Bio-Garden