logo
etusivulle
Näin aloitat nurmikon tervehdyttämisen:
Maaperän happamuuden tasapainotus

Kätevien pH-testi-kalkinmääritystablettien avulla määrität ensin kertaalleen maaperän kalkin tarpeen. Mikäli happamuus arvo on alle pH 5,0 voit olla varma että hyödylliset maabakteerit eivät kestä näin happamessa ympäristössä. Tällaisen steriilin maan kalkkipitoisuus pitäisi nostaa Azet VitalKalkilla niin, että pH arvo on vähintään 6. Se on alhaisin arvo, missä atsoto bakteerit ja muut tärkeät pieneliöt voivat elää ja lisääntyä.

Jatkotoimenpiteenä suosittelemme maaperän kalkitsemista kerran tai kahdesti vuodessa Azet VitalKalkilla 100-150g neliömetriä kohti, jotta kalkkitasapaino säilyy.

Nämä toistuvat kalkkiannokset riittävät yleensä sellaisenaan ehkäisemään sammaleen muodostuksen nurmialueille. Voimakkaasti sammaloituneille alueille tulisi Azet VitalKalkin annostuksen olla 200-500g/m². Yksi gramma Azet VitalKalkkia sisältää vähintään 1 miljoonaa atsoto bakteerialkiota!

Lisää pieneliöitä maaperään

Käyttämällä Bio-Nurmikkolannoitetta lisäät maahan muitakin tärkeitä maaperän mikrobeja. Tämä ainutlaatuinen biologis-orgaaninen nurmikkolannoite parantaa samalla huomattavasti maan pieneliöiden elinolosuhteita. Bio-Nurmikkolannoite sisältää orgaanisesti sidotun typen, forsforin ja kaliumin (NPK-suhde 9:2:5) lisäksi ennen kaikkea suuren määrän maaperän omia bakteereja, sieniviljelmiä sekä selluloosaa hajottavia entsyymejä kuivatussa muodossa.

Tämän korkealaatuisen nurmikkolannoitteen sisältämät pieneliöt muuttavat sekä kuolleen osan huopakerrostumasta että leikkuu- ja sammaljäänteet luonnolliseksi kasviravinteeksi. Täten nurmikko saa hitaasti mutta jatkuvasti ravinteita ja kasvaa kauniin tiheäksi samalla kun sen pituuskasvu vähenee.

Ennen
Jälkeen
Erittäin yleinen ongelma:
maaperän elämä on häiriintynyt, maa tiivistynyt; ruohonjuuret kasvavat poikittain; nurmikko kasvaa hyvin pituutta, mutta liian vähän leveyssuunnassa. Sammal ja rikkaruohot leviävät.

Bio-Nurmikkolannoitteella ja AZ-Kalkilla käsitellyssä nurmikossa ruohon juuret kasvavat voimakkaammiksi ja suoraan alaspäin. Nurmikostasi tulee tiheä, sammal ja rikkaruohot häviävät; pieneliöt huolehtivat maaperän möyhentämisen.

Puutarhani nurmikko on tuuhea kuin karhun turkki!
Bio-Nurmikkolannoite
 • orgaaninen, eloperäinen nurmikkolannnoite (N/P/K = 9/2/5)
 • sisältää sekä nopea- että pitkävaikutteisia ravinteita, jotka eivät huuhtoudu pois
 • sisältää maaperää elävöittäviä mikro-organismeja, yli 200 milj. alkiota grammassa, jotka muuttavat juuriston huopautumat ja sammaleen humukseksi
 • sisältää typpeä, fosforia sekä kaliumia, jotka parantavat nurmikon kuivuuden sietokykyä ja talvehtimista.
 • hävittää nurmikosta voikukat ja rikkaruohot
 • edistää juuriston kasvua
 • nurmikosta tulee tuuhea kuin karhun turkki
 • muista myös kalkita Azet VitalKalkilla, jotta nurmikko pystyy käyttämään lannoitteen hyväksi
 • käyttö: heti keväällä, sekä uudelleen elo-syyskuussa.
 • 10 kg/100 m²
Yhteenveto oikeasta ja terveestä nurmikon ravitsemisesta:
 • Sirottele nurmikon kunnosta riippuen 100-500 g/m² Azet VitalKalkkia ja
 • 100-150g/m² Bio-Nurmikkolannoitetta
 • Tämän reseptin mukaisesti näitä aineita tulisi annostella nurmikolle vuorotellen varhaiskeväällä ja -syksyllä. Molemmat tuotteet luovuttavat nurmikon maaperään puhtaasti orgaanista ravintoa ja lisäksi rikastuttavat sitä lukemattomalla määrällä maaperämikrobeja. Tämän johdosta on mahdollista jättää jo kolmen viikon kuluttua lannoitteen antamisesta viikottaisen nurmikon leikkuun leikkuujäte nurmikolle.

  Lannoitteen antamisen jälkeen syksyllä pitäisi nurmikon biologisen tasapainon olla jälleen kunnossa kevättä varten - ellet jälleen pura maaperän elinjärjestelmää käyttämällä kemiallisia lannoitteita.

  Seuraavina vuosina voidaan kulloinkin tarvittavaa Azet VitalKalkki- ja Bio-Nurmikkolannoitemäärää vähentää aina 100 g:aan/m².

  Mikäli viikottainen ruohonleikkuujäte jätetään nurmikolle on vuosittain keväällä annettava lannoitus riittävä. Suosittelemme kuitenkin lisälannoitusta syksyllä. Nurmikkosi tulee vastaisuudessa olemaan kauniin tumman vihreä ja kasvaa lisäksi leveyssuunnassa eli tuuhettuu. Ruohokasvien määrä lisääntyy ja samalla rikkaruohot tuhoutuvat. Hennon rikkaruohon tilalla kasvaa kaunis nurmikko, tuuhea kuin karhun turkki. Sammal häviää sillä suo- ja rämekasvit eivät siedä säännöllistä kalkitsemista. Mikrobit kompostoivat olkimaisen huopakerrostuman.

  Maan voimakas pintakäsittely, joka on nurmikon verkkomaiselle juuristolle erittäin vaarallista, ei enää kuulu nurmikonhoitomenetelmiisi. Tästä lähtien mikrobit möyhentävät maaperää.

  Bio-Nurmikkolannoite ja Azet VitalKalkki, joka sisältää typpeä kerääviä maaperän bakteereja (atsoto bakteerit) ovat parhaita pitkäaikaisvaikutteisia tuotteita nurmikon hoidossa.

  Bio-Nurmikkolannoitteen käytöllä ei ole ajallisia rajoituksia. Paras käyttöajankohta on kuitenkin varhaiskevät minkä lisäksi suosittelemme uusinta-annostelua elo-syyskuussa.

  Lannoitteen käyttö syksyllä on hyvin hyödyllistä, sillä se auttaa nurmikkoa selviytymään paremmin talven yli ja keväällä nurmikko aloittaa kasvunsa tavallista aikaisemmin.
  Luonnonmukaisen nurmikonhoidon tulokset

  Edellä kuvattujen toimenpiteiden johdonmukaisen noudattamisen tulos on helposti nähtävissä: Nurmikko on kaikkialta tasaisen vihreää, tuuheaa ja tervettä.

  Huopautumia ja sammalta ei käytännöllisesti katsoen enää ole. Lisäksi herättää huomiota ilmiö jota ei ole lainkaan osattu odottaa: Voikukkien ja leskenlehtien määrä vähenee selvästi. Ei kestä kauankaan, kunnes yhä tuuheammaksi kasvava nurmikko alkaa hävittää rikkaruohoja.

  Voimakkaiden, syvälle menevien juurien ansiosta nurmikosta tulee vastustuskykyinen ja pitkänkin poutajakson sattuessa syvällä olevat juuret saavat vettä. Kun nurmikkoa hoidetaan näin on maan voimakas pintakäsittely tarpeetonta.

  Huomioitavaa:
  1. Kuolleen maaperän biologinen tervehdyttäminen on prosessi joka - maaperän voinnin mukaan - voi vaatia useitakin kalkki- ja lannoiteannosteluja ennen kuin maaperässä on jälleen riittävästi pieneliöitä ja ravintoaineita.

  2. Leikkaa nurmikkosi säännöllisesti, ei liian lyhyeksi. Leikkaa kerralla vain 1/3 sen pituudesta, näin yhteyttäminen eli fotosynteesi ei kärsi. Leikkaa se myös joka kohdasta saman pituiseksi, muutoin tuloksena saattaa olla palaneita laikkuja tai raitoja.

  3. Nurmikon alustana olevalle maaperälle on ajoittainen kompostin annostelu erittäin hyödyllistä. Lisää kompostimultaa n. 1 cm:n paksuinen kerros. Se kuohkeuttaa ja ravitsee nurmikkoasi. Toinen erinomainen vaihtoehto on orgaanisista aineksista koostuva kestohumustiiviste Täyshumina, joka kohottaa maan hedelmällisyyttä.
  Bio-Puutarhalannoitteella voit lannoittaa puut pensaat, kasvimaan ja vihannekset.
  Esbaun Bio-Puutarhalannoite
  | Etusivulle | Nurmikosta kuin karhun turkki | Nurmikon tervehdyttäminen |
  | Pensaiden, puiden ja vihannesten lannoitus  | Bio-Erikoislannoitteet |